Relatietherapie

Ieder stel maakt wel eens een moeilijke periode door in de relatie. Maar wanneer je langdurig gespannen bent binnen je relatie word je somber en voel je je erg alleen als partner in je relatie. Je hebt steeds ruzie over de kleinste dingen of ontloopt elkaar juist. Misschien heb je gevoelens gekregen voor een andere man of vrouw of is je partner vreemd gegaan. Het lijkt wel alsof jullie helemaal niet meer bij elkaar passen en je hebt de overtuiging dat ieder zijn eigen gang gaat en op zijn eiland leeft. De intimiteit en daarmee jullie verbinding lijken verbroken. Ieder bouwt een muur om zich heen om niet gekwetst te willen worden. Misschien sta je zelfs op het punt om uit elkaar te gaan. Dan is het hoog tijd om je relatieproblemen aan te pakken en te kiezen voor relatietherapie. Want in relatietherapie kan ik jullie als een onafhankelijke, niet veroordelende relatietherapeut, leren om in de veiligheid van de spreekkamer weer op een gezonde manier frustraties en behoeften naar elkaar te uiten, en te werken naar verbinding en een doorstart in de relatie.

Wat houdt relatietherapie in bij praktijk ANTRAS ?

Voor veel stellen is het een ongemakkelijk idee: praten met een relatietherapeut. Je vraagt je af wat zo’n therapeut nou kan doen wat jullie zelf niet kunnen. Bovendien is het heel vertrouwelijk wat jullie te bespreken hebben.Toch is relatietherapie het beste bij relatieproblemen. Anders dan vrienden en familie is de therapeut op een professionele manier in staat jullie allebei te laten spreken en meer nog, te laten luisteren naar elkaar. Daarbij herkent de relatietherapeut al snel de patronen in jullie communicatie, in de gedachten  en gedrag, en de relatietherapeut kan jullie helpen je weer verbonden te voelen met elkaar. Al snel wordt helder wat er tussen jullie speelt, en waar en waarom het steeds mis gaat. Samen gaan we in de relatietherapie ontdekken en erkennen welke ‘muur’ jullie optrekken, waarschijnlijk uit zelfbescherming. Vervolgens leren jullie op een positieve manier de relatieproblemen aan te pakken. Zo gaan jullie actief aan de slag om weer een gevoel van saamhorigheid te ontwikkelen, van meer begrip, respect en intimiteit voor elkaar, waarna jullie weer samen verder kunnen.

Hoeveel sessies zijn er nodig om een doorstart in de relatie te maken?

Het aantal sessies kan erg verschillen. Soms kan er al na enkele sessies een afronding plaatsvinden, maar het kunnen er ook meer worden. Als beide partners bereid zijn voor de therapie, dan wordt al snel een positieve verandering in de relatie gezien.

Door relatietherapie krijg je handvatten om relatieproblemen aan te pakken en op te lossen

Op basis van verschillende behandeltechnieken, zoals cognitieve gedragstherapie, ontstaat er inzicht waarom jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren, en gaan jullie leren praten met elkaar. Op basis van EFT (Emotionally Focused Therapy) ontstaat er weer verbinding tussen jullie en verstevigt de relatie.

Relatietherapie bij scheiding

Als de relatie ondanks alles toch voorbij blijkt te zijn, en er niks anders op zit dan een scheiding te overwegen, dan kan ik als relatietherapeut helpen om jullie emoties rondom de scheiding te beheersen en als onafhankelijk persoon samen goede afspraken maken. Denk daarbij aan een ouderschapsplan en andere regelingen. Staan onbegrip en boosheid dit in de weg, dan kunnen we ook enkele individuele sessies afspreken om een en ander in goede banen te leiden.