Behandelmethoden

Om een indruk te geven van enkele van de behandelmethoden die ik in mijn psychologie praktijk aanbied, tref je hieronder een overzicht.

  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT en ACT): deze methode richt zich op het opheffen van negatieve belemmerende gedachten door je bewust te maken van de invloed van die gedachten op je emotie en gedrag. Met dit inzicht leer je oude storende gedachten uit te dagen en deze te vervangen door nieuwe gedachten, die beter passen bij de werkelijkheid. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een nieuwere generatie Cognitieve Gedragstherapie en heeft vooral te maken met aanvaarding en de waarden in het leven.
  • Gedragstherapie: deze therapie richt zich vooral op het veranderen van gedrag door middel van oefeningen, rollenspel en huiswerkopdrachten. Stap voor stap leer je je grenzen aan te geven of juist te verleggen.
  • EMDR: is een behandelmethode bij trauma’s en angstklachten. Het helpt de impact van een trauma te verwerken en een plek te geven. Je vergeet het trauma niet maar het effect op je emoties en op je functioneren wordt verminderd. EMDR kan ook helpen bij verschillende andere soorten psychische klachten. Meer informatie hierover is te vinden op de website: http://www.act-emdrcentrum.nl/emdr/
  • Relatietherapie volgens de Emotionally Focused Therapy methode: dit is een relatietherapie ontwikkeld door Sue Johnson. De therapievorm gaat verder dan het uitsluitend verbeteren van de communicatie maar besteedt ook aandacht aan dieperliggende oorzaken. Het heeft als doel de verbondenheid tussen partners te herstellen en het begrip en respect voor en van elkaar te vergroten. Wil je hierover meer weten ga dan naar de website www.eftnetwerk.nl
  • Ondersteunende gesprekken: bijvoorbeeld bij verlies en rouw.